Den lille mide er udbredt i hele Danmark og i særdeleshed på Bornholm, Sjælland, Fyn og Østjylland.
Når flåten ikke er lige så udbredt i Nordjylland og det meste af den jyske vestkyst, er det fordi, den har brug for en høj luftfugtighed. Flere steder i Nordjylland ligger kalken så højt, at jordbunden tørrer ud. Langs vestkysten er der sandet og det er heller ikke flåtens ynglingsforhold.
Der er dog ingen garantier. Du kan blive bidt af en flåt i hele Danmark. Der skal kun en inficeret flåt til, før end et lille bid kan give store problemer.
Mange flåter er bærer af sygdomsfremkaldende mikroorganismer
En dansk undersøgelse gennemført i 2016 og 2017 og præsenteret i 2019 har påvist at antallet af flåter, som er bærer af sygdomsfremkaldende bakterier og virusser, er steget kraftigt.
Undersøgelsen er foretaget i Gribskov i Nordsjælland og resultatet er overraskende. 52.2% af de voksne flåter og 19.1% af flåtnymferne er bærer af sygdomsfremkaldende mikroorganismer. Et stigende antal af flåterne er bærer af mere end en sygdomsfremkaldende mikroorganisme.
Der er ganske enkelt tale om en voldsom stigning i antallet af flåter, som er bærer af en eller flere sygdomsfremkaldende mikroorganismer.
I 1990'erne var 5-10% af de undersøgte flåter inficerede. I 2005 var det steget til 15%. I undersøgelsen fra 2016 og 2017 er gennemsnittet steget til hele 35.5%.
“We screened 509 nymphs and 504 adult female I. ricinus ticks for 17 different vector- associated pathogenic agents. The questing ticks were collected by flagging during the same season in two consecutive years in Grib forest in the capital region of Copenhagen. Overall, 19.1% of the nymphs and 52.2% of the adult female ticks harboured at least one zoonotic pathogen.”
Undersøgelsen viser også, at en flåt kan være inficeret med en række andre bakterie-, virus- og parasitsygdomme.
“The main agents were Borrelia spp., Anaplasma phagocytophilum and Rickettsia helvetica, while Candidatus Neoehrlichia mikurensis and Babesia venatorum both were present in less than 1% of the ticks. In 3.5% of the nymphs and 12.3% of adults we found more than one tick-borne pathogen. Of these, 15% were potentially triple or quadruple infections.”
De mest udbredte er:
- Anaplasma phagocytophilum (flåtnymfer 6.1% / flåter 14.3%)
- Rickettsia helvetica (flåtnymfer 5.5% / flåter 13.3%)
- Candidatus Neoehrlichia mikurensis (mindre end 1%)
- Babesia venatorum (mindre end 1%)
I 3.5% af nymferne og 12.3% af de voksne flåter blev der fundet mere end en sygdomsfremkaldende mikroorganisme. I 15% af tilfældene var der tale om over tre forskellige sygdomsfremkaldende mikroorganismer.
"Besides mixed Borrelia infections, we found a risk of catching co-infections with HGA and LD, which may worsen disease and confound diagnosis. This study showed that co-infections are relatively common and therefore should be considered in diagnosis of tick-borne diseases and that further studies on other Scandinavian locations are needed in future studies."
Hold øje med ko-infektioner
Forskerne bag undersøgelsen anbefaler, at der bliver kigget mere på potentielle ko-infektioner under diagnosticering af flåtoverførte sygdomme (flåtbårne sygdomme).
Der kan både være tale om et miks af flere Borrelia-bakterier, en kombination af en eller flere Borrelia-bakterie og andre flåtoverførte sygdomme, som fx en infektion med Rickettsia Helvetica. Eller der kan være tale om andre flåtoverførte sygdomme uden en Borrelia-infektion.
Når der er tale om ko-infektioner, kan sygdomsbilledet være endnu mere komplekst. Det er ganske enkelt vanskeligere at diagnosticere og behandle en patient, som har flere flåtoverførte sygdomme på en gang.
Der bliver forsket i ko-infektioner i disse år. Her og nu er det vigtigt at være opmærksom på muligheden af ko-infektioner.
Er du blevet syg af et flåtbid?
Det er muligt at henvende sig til Rigshospitalets Infektionsmedicinsk Klinik.
Har du symptomer på sygdom, der skyldes flåtbid, kan du kontakte din læge, som kan henvise til undersøgelse og behandling i Enhed for Flåtoverførte Infektioner.
Info til din læge: https://www.rigshospitalet.dk/afdelinger-og-klinikker/hjerte/infektionsmedicinsk-klinik/kontakt/Sider/default.aspx
Du kan læse mere her: https://www.rigshospitalet.dk/afdelinger-og-klinikker/hjerte/infektionsmedicinsk-klinik/undersoegelse-og-behandling/Sider/flaatoverfoerte-sygdomme.aspx
Undersøgelser der bliver henvist til:
2016 + 2017 / Udgivet i 2019:
Multiple infections in questing nymphs and adult female Ixodes ricinus ticks collected in a recreational forest in Denmark / Kirstine Klitgaard, Lene Jung Kjær, Anastasia Isbrand, Mette Frimodt Hansen, Rene Bødker / https://doi.org/10.1016/j.ttbdis.2019.05.016
2005 / udgivet i 2008:
Occurrence of multiple infections with different Borrelia burgdorferi genospecies in Danish Ixodes ricinus nymphs / J. Vennestrøm, H. Egholm, P.M. Jensen / https://doi.org/10.1016/j.parint.2007.07.004