Flåtoverførte sygdomme

Flåtoverførte bakterie-, virus- og parasitsygdomme er mere udbredt i Danmark end hidtil antaget og nyere forskning viser, at der er mørketal og mangel på viden. Diagnosticering af en flåtoverført sygdom kan være en vanskelig rejse for patienterne og det kan forsinke effektiv behandling. Ubehandlet eller ved sen opstart på behandling kan det føre til senfølger og mange patienter frygter, at sygdommen kan blive kronisk.  

Hvilke bakterie-, virus- og parasitsygdomme kan flåten overføre til mennesker?

Flåtoverført bakterie-, virus- og parasitsygdom er zoonotiske. Zoonoser er sygdomme, som smitter mellem dyr og mennesker. zoonoser kan blive overført direkte fra dyr til mennesker eller via en vektor, som for eksempel flåten. Derfor kaldes flåtoverførte sygdomme også for vektorbårne sygdomme og flåten for en vektor, hvilket betyder en mellemvært.  

En flåt kan være mellemvært for flere bakterie-, virus- og parasitsygdomme. 

Hvis en flåt er bærer af flere sygdomsfremkaldende mikroorganismer, kan den potentielt overføre flere sygdomme på en gang, hvilket bliver kaldt for ko-infektioner. 

I Danmark ved vi ikke, hvor mange danskere, der hvert år får en eller flere flåtoverførte bakterie-, virus- eller parasitsygdomme. Det er nemlig kun neuroborreliose, der er en anmeldelsespligtig sygdom.

Her kan du læse mere om de mest udbredte flåtoverførte sygdomme i Danmark.

Borreliose (bakterie)

Borrelia burgdorferi s.l. er en bakterieslægt, som kan udløse sygdommen borreliose. Det er en infektions-sygdom, der kan sprede sig til flere organer over tid og bliver delt op i tre stadier.

I Danmark er der fundet syv ud af de 20 Borrelia-bakterier, der p.t. er identificeret globalt. Der er forskel på, hvilke symptomer de forskellige Borrelia-bakterier kan forårsage.

> Læs mere her

Neuroborreliose  

Når en Borrelia-infektion ikke bliver behandlet kan sygdommen udvikle sig til neuroborreliose.

Neuroborreliose kan give en række symptomer fra lammelser til hjernehindebetændelse.

> Læs mere her

TBEV / TBE-virus (virus) 

Tick Borne Encephalitis (TBE), også kaldet centraleuropæisk hjernebetændelse, skyldes en virus fra familien af flavivirus, som bliver overført ved flåtbid. 

> Læs mere her

Rickettsiose (bakterier) 

Der findes mindst otte Rickettsia-bakterier, som kan forårsage sygdommen rickettsiose.

Heraf er Rickettsia helvetica (R.h.) og Rickettsia monacensis fundet i flåter i Danmark og Rickettsia helvetica (R.h.) er den mest udbredte.

> Læs mere her

Anaplasmose (bakterie) 

Anaplasma phagocytophilum (A. phagocytophilum) er en bakterie som kan udløse sygdommen Anaplasmose, der tidligere blev kaldt ehrlichiose.

> Læs mere her

Babesiose (parasit) 

Parasitten Babesia kan forårsage sygdommen babesiose. Der findes flere Babesia-parasitter og der er fundet tre i Danmark. Det er en malarie-lignende parasit, der angriber og ødelægger de røde blodlegmer.

> Læs mere her

Neoehrlichiose (bakterie) 

Candidatus Neoehrlichia mikurensis-bakterien kan forårsage sygdommen neoehrlichiose. 

> Læs mere her

Hvad ved vi egentligt om flåtoverførte sygdomme?

I 2015 udtaler Ram Dessau, klinisk mikrobiolog til DR, at et nyt forskningsprojekt skal undersøge flåterne: 
“For vi ved ikke ret meget om smittefaren”..."Mere viden gør, at vi bedre kan forklare, hvor og hvornår der er risiko for at blive bidt af en flåt med sygdomme" …. For i dag kan det være svært at skelne almindelige symptomer fra dem, der kommer fra et bid af en flåt. Simpelthen fordi, det er et uudforsket område af lægevidenskaben.”
Kilde: https://www.dr.dk/nyheder/regionale/sjaelland/nyt-forskningsprojekt-vi-ved-lidt-om-flaater 

I september 2017 fik Infektionsmedicinsk Klinik på Rigshospitalet en ny Enhed for Flåtoverførte Infektioner, der skal varetage udredning og behandling af patienter mistænkt for borreliose eller andre flåtoverførte infektioner. I den anledning skrev Rigshospitalet i en pressemeddelse:

"Det er ikke ’helt ude i skoven’, når medierne år efter år udråber den lille ottebenede blodsuger som skovens farligste dyr. Risikoen for at blive ramt af en borrelia-infektion efter flåtbid er reel, og hvis uheldet er ude, kan det i nogle tilfælde være svært at stille en sikker diagnose."  ... "Da Lyme borreliose kan give ophav til symptomer fra mange organsystemer; hud, nervesystem, led og hjerte, har disse patienter typisk mange forskellige indgangsporte til hospitalsvæsnet. Med etablering af Enhed for Flåtoverførte Infektioner håber vi at kunne skabe en bedre og mere ensartet udredning og behandling af disse patienter, så vi hurtigt kan afklare, om der er tale om en behandlingskrævende infektion", siger Anne-Mette Lebech, der er ansat som overlæge i Infektionsmedicinsk klinik til at varetage den nye funktion."
Kilde: https://www.rigshospitalet.dk/presse-og-nyt/nyheder/nyheder/Sider/2017/oktober/ny-enhed-for-flaatoverfoerte-infektioner.aspx

Derfor bliver der i disse år bl.a. forsket i ko-infektioner, hvor udbredt flåten er og hvilke sygdomsfremkaldende mikroorganismer, den er bærer af. Ligesom der bliver forsket i bedre metoder til diagnosticering.

"Flåt- eller vektorbårne infektioner omfatter også andre bakterier (rickettsier) og virus arter, og der er formentlig stadig ukendte bakterier/vira, der kan forklare nogle af disse sygdomsforløb."
Kilde: https://www.regionh.dk/til-fagfolk/Sundhed/Sundhedsfaglige-raad-og-komiteer/Documents/Klinisk%20mikrobiologi/bilag-til-pkt-08-flaatcenter-paa-rh.pdf

Da omkring 75% af den danske befolkning bor inden for 5 km fra et område med flåter, er der god grund til at blive klogere på både flåten og de sygdomme, den kan overføre til mennesker. 

Stigning i antallet af inficerede flåter 

Antallet af flåter, der er inficeret med bakterie-, virus- og parasitsygdomme er stigende og det samme ser ud til at gælde antallet af sygdomme, som den enkelte flåt er bærer af.  

Et studie af flåtnymfer og voksne flåter fundet i en nordsjællandsk skov i 2016 og 2017 viste, at 19.1% af nymferne og 52.2% af de voksne hun-flåter var bærer af mindst en sygdomsfremkaldende mikroorganisme. 

“In total, 19.1% (97/509) of the nymphs and 52.2% (263/504) of the adult females were PCR-positive for at least one tick-borne pathogen.” 

Kilde: Klitgaard Schou, K., Kjær, L. J., Isbrand, A., Hansen, M. F., & Bødker, R. (2019). Multiple infections in questing nymphs and adult female Ixodes ricinus ticks collected in a recreational forest in Denmark. Ticks and Tick-borne Diseases, 10(5), 1060-1065. https://doi.org/10.1016/j.ttbdis.2019.05.016 

Ifølge de danske sundhedsmyndigheder har det ikke ført til en tilsvarende stigning i antallet af sygdomstilfælde. Overlæge Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut udtalte i 2017 til forbrugerbladet Samvirke: 

”Skovflåten har altid været der, og det ikke vores opfattelse, at der er sket en stigning i antallet af flåter og infektioner. Der kan naturligvis være variationer fra år til år afhængig af, hvor fugtig og våd sommeren er, i kombination med antallet af gnavere og rådyr. Men over en årrække kan vi ikke spore en stigning i statistikkerne”.
Kilde: https://samvirke.dk/artikler/sandt-og-falskt-om-skovflater-7-myter

Ko-infektioner  

I flere lande er ko-infektioner blevet et aktuelt emne. Det er nyere viden, at mennesker kan blive inficerede med flere flåtoverførte bakterie-, virus- og parasitsygdomme på en gang. 

Det kan være svært at diagnosticere eller udelukke en borreliose og i de tilfælde, hvor der er tale om ko-infektioner er sygdomsbilledet sandsynligvis endnu mere komplekst.  

”Læger har meget lidt opmærksomhed på, hvordan andre mikroorganismer, som findes i flåter, påvirker mennesker. Vi ved heller ikke meget om, hvordan det påvirker os, hvis vi får infektioner fra flere forskellige mikroorganismer på samme tid,” har Nanna Skaarup Andersen, læge og ph.d.-studerende på Klinisk Center for Vektorbårne Infektioner ved Odense Universitetshospital udtalt til videnskab.dk i 2016. 
Kilde: https://videnskab.dk/krop-sundhed/borrelia-kan-muligvis-goere-dig-syg-for-livet

Der er stor forskel på, hvor syge folk bliver. Fra ingen symptomer til milde og alvorlige forløb.

En mulig forklaring kan netop være, at de alvorligt syge er blevet inficeret med to flåtoverførte bakterier på samme tid, som fx Borrelia, som kan føre til sygdommen borreliose og Anaplasma phagocytophilum, der kan forårsage sygdommen Anaplasmose.

"Anaplasma kan muligvis undertrykke immunsystemet og dermed hjælpe borrelia til at få fodfæste. Det er muligvis forklaringen på, at nogle bliver rigtigt syge," siger seniorforsker René Bødker, Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab ved Københavns Universitet til Berlingske Tidende, 2. september 2020.
Kilde: https://www.berlingske.dk/danmark/flaater-kan-sprede-mere-smitte-til-mennesker-end-hidtil-antaget

En mindre undersøgelse i Norge af flåtbestanden har påvist ni nye virus i flåter. Det siger sig selv, at man kun finder det, man leder efter og derfor bliver det interessant at få indsigt i de nye forskningsprojekter, som i disse år bliver udført af danske og udenlandske forskere. 

"Despite the small number of animals surveyed, our virus identification pipeline revealed nine diverse and novel viral species, phylogenetically positioned within four different viral groups - bunyaviruses, luteoviruses, mononegavirales and partitiviruses - and sometimes characterized by extensive genetic diversity including a potentially novel genus of bunyaviruses."
Kilde: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28883464 

På nuværende tidspunkt ved vi altså ikke, hvor udbredt flåtoverførte bakterie-, virus- og parasitsygdomme er i Danmark. Ligeledes ved vi heller ikke meget om ko-infektioner, hverken hvor udbredt det er eller hvad det betyder for den enkelte patient. 

Kilder:

Predicting and mapping human risk of exposure to Ixodes ricinus nymphs using climatic and environmental data, Denmark, Norway and Sweden, 2016. Kjær Lene Jung, Soleng Arnulf, Edgar Kristin Skarsfjord, Lindstedt Heidi Elisabeth H, Paulsen Katrine Mørk, Andreassen Åshild Kristine, Korslund Lars, Kjelland Vivian, Slettan Audun, Stuen Snorre, Kjellander Petter, Christensson Madeleine, Teräväinen Malin, Baum Andreas, Klitgaard Kirstine, Bødker René. Euro Surveill. 2019;24(9):pii=1800101. https://doi.org/10.2807/1560-7917.ES.2019.24.9.1800101  

Evidence of rickettsiae in Danish patients tested for Lyme neuroborreliosis: a retrospective study of archival samples, 2018. Ocias, Lukas Frans et al. BMC infectious diseases vol. 18,1 325. 11 Jul. 2018, DOI: 10.1186/s12879-018-3210-x 

High-throughput screening of tick-borne pathogens in Europe, 2014. 
Michelet, Lorraine and Delannoy, Sabine and Devillers, Elodie and Umhang, Gerald and Aspan, Anna and Juremalm, Mikael and Chirico, Jan and van der Wal, Fimme J. and Sprong, Hein and Boye Pihl, Thomas P. and Klitgaard, Kirstine and B√∏dker, Rene and Fach, Patrick and Moutailler, Sara. Front. Cell. Infect. Microbiol., 29 July 2014 | https://doi.org/10.3389/fcimb.2014.00103 

High seroprevalence of Babesia antibodies among Borrelia burgdorferi-infected humans in Sweden, 2018. 
Joel Svensson, Klaus-Peter Hunfeld, Kristina E M Persson. https://doi.org/10.1016/j.ttbdis.2018.10.007 

Babesia spp. and other pathogens in ticks recovered from domestic dogs in Denmark, 2015. Stensvold, C.R., Al Marai, D., Andersen, L.O. et al. Parasites Vectors 8, 262 (2015). https://doi.org/10.1186/s13071-015-0843-0 

Serological and molecular evidence of Rickettsia helvetica in Denmark, 2009. Henrik Nielsen, Pierre-Edouard Fournier, Inge S. Pedersen, Henrik Krarup, Tove Ejlertsen, Didier Raoult. Pages 559-563 | Received 29 Mar 2004, Accepted 09 Jun 2004, Published online: 08 Jul 2009  
https://doi.org/10.1080/00365540410020776

First detection of tick-borne “Candidatus Neoehrlichia mikurensis” in Denmark 2011.  
Fertner M E, Mølbak L , Boye Pihl T P , Fomsgaard A , Bødker R. Euro Surveill. 2012;17(8):pii=20096. https://doi.org/10.2807/ese.17.08.20096-en 

Detection of Rickettsia spp. in Danish ticks (Acari: Ixodes ricinus) using real-time PCR, 2009. Svendsen, Claus & Krogfelt, KA & Jensen, Per. (2009). Scandinavian journal of infectious diseases. 41. 70-2. 10.1080/00365540802530653. 

Rickettsioses in Denmark: A retrospective survey of clinical features and travel history, 2018. https://doi.org/10.1016/j.ttbdis.2018.01.016 

http://scandtick.com/wp-content/uploads/2017/03/Diagnostik-av-fl%C3%A5tb%C3%A5rne-infektioner-i-Danmark.pdf 

http://scandtick.com/2018/01/forste-tilfelle-neoerlichia-pavist-norge/ 

https://www.ssi.dk/sygdomme-beredskab-og-forskning/sygdomsleksikon/t/tbe 

https://www.ssi.dk/aktuelt/nyheder/2016/2016-6-epinyt-25-rickettsia 

https://ugeskriftet.dk/files/scientific_article_files/2017-05/V01170027_2.pdf 

https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/infektioner/sygdomme/virusinfektioner/skovflaatencefalitis-tick-borne-encephalitis-tbe/ 

https://www.sundhed.dk/sundhedsfaglig/laegehaandbogen/infektioner/tilstande-og-sygdomme/importsygdomme/rickettsioser/ 

https://www.sundhed.dk/sundhedsfaglig/laegehaandbogen/infektioner/tilstande-og-sygdomme/bakteriesygdomme/anaplasmose/ 

https://www.sundhed.dk/sundhedsfaglig/laegehaandbogen/infektioner/tilstande-og-sygdomme/importsygdomme/babesiose/  

Forskningsprojekt OUH: http://www.ouh.dk/wm496732  

https://www.dr.dk/nyheder/regionale/sjaelland/nyt-forskningsprojekt-vi-ved-lidt-om-flaater 

https://videnskab.dk/naturvidenskab/babesia-overset-flaatsygdom-er-langt-mere-udbredt-end-troet 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28504633 

https://www.eurosurveillance.org/content/10.2807/1560-7917.ES.2019.24.43.1900639 

https://www.ecdc.europa.eu/en/all-topics-z/babesiosis/facts-about-babesiosis 

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fcimb.2014.00103/full 

https://parasitesandvectors.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13071-015-0843-0#citeas 

https://www.news-medical.net/health/Human-Neoehrlichiosis.aspx 

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2052297518300039  

https://www.vetenskaphalsa.se/obehandlad-borrelia-kan-sprida-sig-till-nervsystemet